Biografi

Författare, visdiktare och  sångare. En av våra stora svenska trubadurer som varit verksam sedan 1960-talet. Kultförklarad av en ny generation är han idag aktuellare än någonsin. I Finns sånger blandas det lyriska med det burleska, skämt med allvar. Finn Zetterholm har  med sina många gånger fräna sånger kallats en visans värsting, men är också en finstämd vispoet, 

   Finn Zetterholm är född 1945 och uppvuxen i Sigtuna som barn till skrivande föräldrar. Pappa Tore var författare, mamma Gertrud journalist.  I tidiga tonåren trodde Finn att han skulle bli konsertpianist, men han tröttnade på att öva hela dagarna. Han skrev berättelser och dikter och när han var 19 år gammal köpte han en gitarr. Bob Dylan, Joan Baez, Leonard Cohen och Cornelis Vreeswijk inspirerade Finn till att börja skriva egna sånger. Första visan hette ”Bön till mina föräldrar” där han protesterar mot föräldrarnas vilda fester.  Redan då satte han titeln till sin första LP:   Visor i trotzåldern som han gjorde tillsammans med Staffan Atterhall och Bengt Sändh.  Titeln var en programförklaring, redan då började  Finn göra sig känd som en uppkäftig och vass sångdiktare som satte temperaturen på samtiden. Han läste in en fil. kand på Stockholms universitet och arbetade två år på Svenskt Visarkiv. ”Mitt enda hederliga jobb,”  enligt honom själv.  Bland folkvisorna på svenskt Visarkiv hittade han materialet till skivorna  Lillfar och lillmor (Grammisnominerad),   där han sjunger till- sammans med Mari Selander och Älskog, där han sjunger med Grynet Molvig. Finn gjorde också en uppmärksammad skiva med sånger av arbetardiktaren Joe Hill:   Joe Hill på svenska. 

    Finn Zetterholm  tillhörde det visgäng som började uppträda på vispråmen Storken under det sena 60-talet, dit hörde också Cornelis Vreeswijk, Fred Åkerström, Evert Ljusberg m.fl. Bengt Sändh och Finn Zetterholm inledde ett långt samarbete, de kallade sig  Två trotziga trubadurer. De spelade in flera album tillsammans, turnerade landet runt och gjorde skandal i folkparkerna med sina fräcka och uppkäftiga sånger.  Skandal gjorde också LP:n  Folklår  som innehöll  fula  erotiska folkvisor från det gamla Bondesverige.  Finn och Bengt  medverkade också ofta i Ulf Thoréns TV-program Hvar 14:e dag och i Lars Molins kultfilm Baddjävlar som de gjorde sångerna till och spelade med i. 

    Under sjuttio och åttiotalet varvade Finn Zetterholm vis-, kabaré- och revyskrivande med skivinspelningar och medverkande i radio och TV. Han  gjorde många  aktuella sånger till nyhets- och samhällsprogram. Ökänd blev han och de andra medverkande (Gösta Ekman, Rolf Börjlind, Lis Nilheim m.fl.) i  Kabaré Öppen Kanal i radio 1976-77 och i TV  1978, programmen lär fortfarande ha rekordet i radionämndsanmälningar. 

    Med antidrogprogrammet Berusning  turnerade Finn i flera år tillsammans med visdiktaren Rune Andersson och författaren Lasse Strömstedt. Finn och Rune hade skrivit sångerna till programmet som också kom ut på skiva. Finn har också gjort kabaréer och revyer på Dramaten, Uppsala Stadsteater, Gröna Lund, Norra Brunn och andra krogar och 

    Med sina många sånger har Finn  framträtt på scener som Gröna Lund, Liseberg, Berns,  visfestivaler och tusentals andra musikställen  i Sverige . Finn gjorde också flera barnprogram i TV och radio, han har skrivit många barnvisor som är utgivna både på skiva, i bokform och i många antologier.  Finn har också turnerat med sina barnvisor för  Länsmusiken runtom i landet.   Fula visor och barnvisor – det är två helt olika delar av Finn Zetterholms verksamhet.  Själv säger han att han inte vill hamna i ett fack utan göra olika saker. ”Jag är specialist på att förstöra mitt varumärke”  säger Finn. 

     1985 började Finn Zetterholm skriva barnböcker.  Läseböckerna för lågstadiet Antons årsbok  och Saras årsbok  blev stora framgångar  och utkommer alltjämt i nya upplagor.  Flera barnböcker följde, både bilderböcker för mindre barn och kapitelböcker för mellanåldrarna.  Den kritikerrosade boken   Lydias Hemlighet – ett magiskt konstäventyr utkom 2004 och är översatt till sex språk och prisbelönad i Italien och Holland. Ytterligare två delar följde: Lydia och tigerns gåta och Lydia och sömngångaren.  Finns barnböcker har oftast flickor som huvudpersoner, inte bara  för att han inspirerats av sina tre döttrar, utan för att, som han säger,  det är mer spännande  att skriva om tjejer som måste vara extra listiga och modiga i vår manligt styrda värld. 

    På nittiotalet gjorde Finn Zetterholm två album med egna sånger:  Virvelvisor, för barn   (Grammisnominerad)   och Teckentydaren som innehåller kärleksvisor.  1995  skrev han  tillsammans med Pierre Ström  En gång där en källa flöt , en pjäs om Carl Mikael Bellman som Riksteatern turnerade runt landet med. 

     De senaste åren har Finn Zetterholm varvat visdiktande/sjungande med att skriva barnböcker. Han har också skrivit krönikor, kulturartiklar och debattinlägg i media. Han är gästlärare på Visskolan i Västervik. Finn har tre barn:  Frida, Emma och Klara  och barnbarnen Malte och Amanda  Han är gift med Fanny Zetterholm. De bor i Älta.  Fritiden tillbringar de i sommarhuset på Öland och på resor i Frankrike i sin gamla Citroen 2CV. 

Stipendier (urval) 

2010               Olrogstipendiet 

2004                Ferlinstipendiet 

Författarförbundets stipendium 

2000 STIM-stipendiet 

1997 Västerviksfestivalens Fred Åkerströmstipendium 

SKAP Evert Taubestipendium 

1993 Läromedelsförfattarnas Stipendium 

1986 Lennart Hellsings Silverhornet 

1974 Statens Stora konstnärsstipendium 

1972 Författarförbundets stipendium 

1971 SKAP stipendium